A A A K K K
для людей із порушенням зору
Високівська громада
Житомирська область, Житомирський район

Земельні аукціони

Дата: 25.07.2019 16:00
Кількість переглядів: 606

 

Земельні аукціони. Розмір має значення?

2019 рік можна сміливо називати – роком земельних аукціонів для об'єднаних територіальних громад. Їх проводили й раніше, але після передачі земель за межею населених пунктів громадам 2018 року кількість аукціонів значно зросла. Протягом 2015 року на торги були виставлені - 1494 лоти, а вже у 2018 році - 3022. А вже сьогодні, можна сказати, що 2019 рік значно перевищить показники2018 року. Цьому є пояснення: майже вся сільськогосподарська земля в Україні використовується, але далеко не за всю землю офіційно сплачується орендна плата. Передати комунальні сільськогосподарські землі в оренду можна лише провівши аукціон, а оскільки рішення тепер залежать лише від громади, вигоду отримують також вони - цей процес значно прискорився.

Олександр Гнітецький, експерт Програми «U-LEAD з Європою» на досвіді проведених 4 аукціонів в об'єднаних громадах Житомирської області дійшов висновку, що розмір земельної ділянки впливає на вартість річної оренди. Як саме? Давайте розбиратись!

В наведених графіках для Високівської та Новоборівської громад можна ознайомитися із залежністю між розміром земельної ділянки та вартості оренди одного гектару. Для Потіївської та Пулинської громад в силу невеликої кількості лотів — графіки не мали доцільності.

У Новоборівській громаді на початку аукціонів для земельних ділянок до 10 гектарів ціна за оренду одного гектару стартувала з 10 тисяч гривень. На піку вона досягла 12,5 тисяч гривень. Проте, вже для земельних ділянок площею 60 га — ціна річної оренди склала 500 тисяч гривень, для 129 га -1100 тисяч гривень. Тут прослідковувалася чітка тенденція, що чим більша площа земельної ділянки — тим менша ціна за оренду гектару.

Тобто, взявши до розрахунку 10 тисяч гривень за га — для ділянки 60 га — надходження до бюджету були б на 100 тисяч гривень більші, а для ділянки 129 га вже 190 тисяч гривень на рік. Було б цікаво, скільки коштів вдалось залучити до бюджету у разі поділу ділянки 60 га на дві по 30 га, або три по 20 га?

 

Фото без опису

В структурі сільського господарства у країнах Європи проводять розподіл відповідно до площі земель, яку обробляють суб'єкти наступним чином: малі ферми (до 20 га), середні (20-100 га), великі (понад 100 га). І там прослідковується тенденція, що в країнах, де у сільському господарстві переважають малі та середні ферми над великими агропідприємствами — вартість землі значно вища.

На жаль досі у нас переважає радянський підхід – більші підприємства мають бути ефективніші за середні та дрібні. Але виставляючи лоти площею 100 га та більше — ми, навіть, не даємо шансів малим та середнім фермерам.

Фото без опису

Про проблеми.

Чимало земельних ділянок, які громади отримали у власність мають особливо цінні ґрунти. Оскільки ці землі переважно були передані із цільовим призначення 16.00 Землі запасу — для підготовки лотів потрібно складати проєкт землеустрою для зміни цільового призначення земельної ділянки. У випадку наявності особливо цінних земель на ділянці, такі проєкти підлягають обов'язковій державній експертизі в Києві (відповідно до ст.9 ЗУ "Про державну експертизу землевпорядної документації"). Боячись бюрократії, переважна більшість голів ОТГ приймають рішення "відрізати" особливо цінні частини від ділянок, що б не мати справи з експертизою. З самої назви зрозуміло, що ці ґрунти найбільше б підходили для використання в сільському господарстві. Проте, вони виокремлюються з обігу юридично, але на практиці переможець аукціону сусідньої ділянки, від якої відділили особливо цінні ґрунти, успішно використовуватиме усю її площу, а сплачуватиме лише за частину.

Фото без опису

На завершення.

Проведення земельних аукціонів може стати точкою зростання для бюджетів громад. У Новоборівській громаді земельні надходження складали 4,5 мільйони гривень в рік. Тепер, за результатами аукціону, щороку отримуватимуть ще додатково 2,5 мільйони. А громада використала лише 10% від отриманих земель. Потенціал ще величезний.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора