Високівська громада
Житомирська область, Житомирський район

ПАМ’ЯТАЙМО КРУТИ: 102 РОКИ ТОМУ СТАЛАСЯ ПОДІЯ, ЩО СКОЛИХНУЛА СВІТ

Дата: 29.01.2020 17:58
Кількість переглядів: 576

Фото без опису

    29 січня 1918 року поблизу невеличкого чернігівського селища Крути було стримано наступ більшовиків на Київ, завдяки чому бій під Крутами став важливою сторінкою боротьби за українську державність

   На захист молодої держави тоді вийшло близько 400 школярів, студентів, курсантів, інших добровольців, які свідомо йшли у невідомість у боротьбі за незалежність своєї країни. Відбувся бій. Багато з молодих бійців живими додому вже не повернулися, а 27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили у полон і наступного дня були розстріляні.

   Газети тих часів писали, що «в Крутах загинув цвіт української шкільної молоді. Загинуло кількасот представників найкращої інтелігенції — юнаків — ентузіастів української національної ідеї. Така втрата для нашого народу безмірна».

  Сьогодні захисники України на сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням, як і українські юнаки 102 роки тому, вони відстоюють незалежність і соборність України. І кожен із нас має розуміти, що вони віддають найцінніше, що мають, власне життя, за Україну. Пам’ятаймо Крути! Вшановуємо сучасних захисників.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора