A A A K K K
для людей із порушенням зору
Високівська громада
Житомирська область, Житомирський район

Система БПД вивчає правові проблеми та потреби громадян у земельній сфері

Дата: 09.11.2021 10:43
Кількість переглядів: 1078

 

 

З 25 жовтня по 5 листопада цього року проходив польовий етап соціологічного дослідження «Готовність землевласників та землекористувачів до впровадження земельної реформи». Усього було опитано 10 тис. осіб. Інтерв’ювання та супервізію під час дослідження проводили працівники системи БПД, які пройшли відповідну підготовку.

«Метою опитування землевласників та землекористувачів є виявлення правових потреб громадян та громад, зокрема в царині земельних відносин, а також оцінка впливу від реалізації заходів з посилення правової спроможності громад на місцевому та загальнонаціональному рівнях. Крім того, дослідження має визначити ставлення громадян до системи БПД та виявити запит серед населення на правову інформацію»,  – зазначив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Ющишин.

Польовий етап соціологічного дослідження проводився по всій Україні, за винятком тимчасово окупованих територій, методом опитування віч-на-віч у громадських місцях. Усього було опитано близько 7 тис. землевласників та землекористувачів, та близько 3 тис. осіб, що не належать до цієї цільової аудиторії та репрезентують доросле населення України за показниками статі, віку, області проживання та за типом населеного пункту.

До проведення соціологічного дослідження були залучені понад 500 працівників системи БПД як інтерв’юери та 44 – як супервайзери, які організовували польовий етап та здійснювали контроль роботи інтерв’юерів.

«Відчувала велику відповідальність за точність і правильність виконання поставленого завдання, адже якісний збір даних є запорукою надійності результатів дослідження. Особисто для мене, як фахівця із комунікації, цікаво перш за все дослідити, з яких джерел та в який спосіб респондентам зручно отримувати правову інформацію про земельні правовідносини», – розповіла фахівчиня Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка.

І хоча у працівників системи БПД сформовані навички soft skills, та нове завдання мало свою специфіку. Деякі люди відмовлялися брати участь в опитуванні, інші висловлювали побоювання, частина з опитаних нервувала через брак часу, хтось намагався втягнути в діалог чи розповісти про всі проблеми одразу. Проте, як розповідають інтерв’юери, більшість громадян дружньо сприйняла опитування на вулицях свого населеного пункту.

«Я побувала в кількох населених пунктах. Загалом на прохання взяти участь в опитуванні люди реагують з цікавістю, здебільшого охоче відповідають на запитання. Для більшості людей той факт, що дослідження проводять працівники системи безоплатної правової допомоги, –  переконливий аргумент довіряти нам як інтерв’юерам», – говорить фахівчиня Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Орися Підвальна.

Для багатьох респондентів, які взяли участь в опитуванні з земельних питань, спілкування з працівниками системи БПД стало нагодою поговорити про власні правові проблеми, отримати пораду юриста, дізнатися контакти найближчого центру чи бюро правової допомоги.

«Дякуємо за те, що цікавитеся нашою думкою та даєте можливість перевірити свої знання із земельного законодавства. А в разі порушення наших прав готові нам допомагати», – зазначив респондент з Олександрівського району Кіровоградської області.

Надалі проведення соціологічних досліджень не лише щодо земельних правовідносин, а й інших правових проблем, з якими стикаються українці, стане одним із напрямів роботи системи БПД.

Довідково. Це дослідження є одним із заходів Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Проєкт реалізується у 2020–2023 роках відповідно до Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Методологія дослідження розроблена Координаційним центром з надання правової допомоги спільно із зовнішніми експертами-соціологами Київського міжнародного інституту соціології.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора