A A A K K K
для людей із порушенням зору
Високівська громада
Житомирська область, Житомирський район

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків.

Дата: 11.04.2023 13:28
Кількість переглядів: 165

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЖИТОМИРСЬКОГО РАЙОННОГО УПРАВЛІННЯ ГУДПСС В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків. 

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ !

    В умовах весняної повені, паводків можливі підтоплення Ваших помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

   - не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб та ін. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення Вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел.                                                                                                       

  -  не слід вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо. Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

  • провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

 Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи! 

                                                 Відділ державного нагляду за дотриманням  законодавства Житомирського районного управління  ГУДПСС в Житомирській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора