Високівська громада
Житомирська область, Житомирський район

Стихійна торгівля – це реальна загроза здоров’ю людей

Дата: 06.06.2024 10:58
Кількість переглядів: 73

 

Стихійна торгівля вже стала звичним і невід’ємним атрибутом життя населення.    З настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків надаючи перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі. Не звертаючи уваги  на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, та не згадуючи  повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться, купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки у більшості випадків вулична торгівля в Україні незаконна.                   

   Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

      Стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених ст. 160 Кодексу України про адміністративні порушення -

(Торгівля з рук у невстановлених місцях) торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

     Придбані продукти харчування у невстановленому місці,  у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини

    Шановні громадяни!  Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Житомирській області попереджає,  що стихійна торгівля продуктами харчування  - це величезна  загроза  насамперед  Вашому здоров’ю та епідемічного добробуту  населення.

     Не купуйте продукти харчування на вулицях, не ставте під загрозу життя своє і своїх рідних.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора