Високівська громада
Житомирська область, Житомирський район

Поради щодо зберігання харчових продуктів у разі відключення електроенергії

Дата: 25.07.2024 11:39
Кількість переглядів: 53

 

 

https://zz.te.ua/wp-content/uploads/2024/07/52c99d0c8d34564353-1024x683-1.jpgОкупанти продовжують обстрілювати енергетичну інфраструктуру. Тож Україна знову потерпає від вимушених вимкнень електроенергії. Зберігати харчові продукти в таких умовах може бути небезпечно, особливо влітку. Адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Тому нагадуємо, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів.                                                                                                                       

 

Що робити, коли вимкнули електроенергію?

Поради суб’єктам господарювання:

      Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів, агропродовольчі ринки) з метою забезпечення дотримання температурного режиму під час зберігання харчових продуктів, продовольчої сировини, необхідно заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії. За можливості придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції, а також по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії.

         Рекомендуємо також відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (системи НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання з персоналом щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником.

       Переконайтесь що у ваших холодильниках чи морозильних камерах є термометри (повірені).  У випадку відключення електроенергії термометр вкаже температуру в холодильнику чи морозильній камері, а відповідно чи дотримано параметри умов зберігання харчових продуктів. 

Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!                                                                                                                                 

 Разом із цим, при зберіганні харчових продуктів у холодильному обладнанні необхідно дотримуватись товарного сусідства.

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання і холодильного обладнання;
  •  продукти сирі та готові до вживання;
  • продукти, які передають вологу та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні  сильні запахи та які можуть їх  поглинати;
  • продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

        Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів, зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачів та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

  Поради  громадянам:

  • Варто заздалегідь підготуватись до відключення електроенергії. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Заморозьте контейнери (чисті пластикові ємності) з водою, щоби мати змогу зберегти температуру в холодильнику триваліший час на рівні +4°С або нижче.
  • Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора